Filarmonica de stat Arad
Societatea Filarmonică din Arad, fondată în 1890, este o veritabilă instituţie de concerte cu orchestră.
Aradul atestat documentar în anul 1028, este situat în partea de vest a României, în Câmpia Aradului, fiind traversat de la est la vest de râul Mureș.
După cel de-Al Doilea Război Mondial, oraşul Arad s-a dezvoltat ca centru industrial, s-au conturat marile platforme industriale şi au luat fiinţă întreprinderile republicane, cu mii de locuri de muncă. Ca urmare a creşterii numărului de locuitori, au apărut noi cartiere de blocuri şi numeroase clădiri publice, printre care şi Hotelul Astoria, actualmente Continental Forum Arad, inaugurat în anul 1969.
Clima în Arad este blândă, cu ierni nu foarte friguroase și veri relativ călduroase, cele mai multe zile din an fiind cu temperaturi pozitive.
Proporționat de la est la vest, zona cuprinde trei mari trepte de relief:
– Munții Codru-Moma (cu vârful Pleșu de 1.112 m și vârful Momuta, de 930 m) și între Văile Crișului Alb și Mureșului – Zarand (cu vârful Highis, de 860 m si vârful Drocea, de 836 m)
– Dealurile Vestice, între 200 – 400 m înălțime
– și câmpii – Campia de Vest.
Orașul are la nivel ocupațional mai multe ramuri industriale precum construcția și reparația materialului rulant, industria constructoare de mașini, industria confecțiilor, industria produselor alimentare, industria de prelucrare a lemnului.
Societatea Filarmonică din Arad, fondată în 1890, este o veritabilă instituţie de concerte cu orchestră.
Palatul Administrativ a fost construit în 1872-1874, adăpostind în prezent primaria.
Catedrala este un lăcaș de cult ridicat între anii 1902-1904 de către arhitectul arădean Milan Tabacovici.
Cetatea Aradului este construită pe malul Mureşului și a fost una dintre cele mai mari închisori militare ale Imperiului austro-ungar.
Turnul de apă este o clădire care a folosit ca model elementele inspirate din arhitectura cetăților medievale.
Ștrandul Neptun se întinde pe o suprafață de aproape 40 de hectare de verdeață fiind al doilea ștrand ca mărime din Europa.
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” a fost ridicat între anii 1872-1874 în stil neoclasic. Vezi care sunt spectacolele.