8 Obiective Turistice din Arad

Deși este un oraș de tranziție, Aradul a fost deseori comparat cu câteva mari orașe europene, având chiar porecla de „Mica Vienă”. De ce? Pentru că majoritatea clădirilor pe care le găsim pe străzile din Arad sunt impunătoare, aici regăsindu-se peste 100 de clădiri din secolele XIX și XX, înscrise în Patrimoniul Cultural al României. Asemenea Vienei, am văzut orașul unul foarte organizat și ordonat, cu un bulevard lat predominant, iar clădirile pe care le-am regăsit de o parte și de alta a bulevardului au arhitectură diversă, regăsind printre ele și stilul baroc, neobaroc, eclectic și neogotic.

 

Deși nu e un oraș foarte mare, el este principala poartă vestică a României și un important centru de legătură cu restul Europei, din Arad fiind foarte ușor de ajuns în Budapesta, Bratislava, Viena și în multe altele (ceea ce și recomand dacă ajungeți în zonă, trenurile sunt foarte accesibile, iar cu mașina este și mai facil). Și chiar dacă nu plănuiți să vizitați și alt oraș, eu consider că orașul este unul care merită vizitat și explorat în întregime. Deci hai să vedem câteva obiective turistice din Arad cărora merită să le faci o vizită:

1.Pornind de la hotelul Continental Forum Arad unde am fost cazată (poți încerca și barul lor de zi, au o cafea foarte bună și prăjituri delicioase), am mers înspre primul obiectiv, Biserica Sf. Anton de Padova. Aceasta a fost construită la începutul secolului XX și se remarcă prin detaliile sale arhitecturale absolut magnifice. Atât în exterior, cât și în interior, detaliile în stil renascentist fac din această biserică o adevărată operă de artă. Ceea ce este și mai impresionant este că deasupra intrării se află o copie de excepție a unei lucrări de Michelangelo, lucrată în marmură albă. Este, cu siguranță, unul dintre cele 8 obiective turistice din Arad ce nu trebuie ratat odată ajuns aici.

2.Teatrul Clasic „Ioan Slavici” este un edificiu construit la finalul secolului XIX în stil neoclasic, pe 3 nivele. Prima reprezentație în acest teatru a avut loc în anul 1874. Este o clădire impunătoare, care iese în evidență, fiind situat în capătul principalului bulevard din Arad, Bulevardul Revoluției. Eu nu am ajuns la o piesă de teatru, însă aici au loc diverse reprezentații artistice în fiecare zi a săptămânii (mai puțin lunea), însă mai multe detalii găsiți aici.

3.Piața Avram Iancu este una dintre piețele importante ale orașului Arad. Este un loc înconjurat de clădiri cu arhitectură în stil baroc, seccesion sau neoclasic, precum Casa Domany, Palatul Nadasdi sau Palatul Farmaciștilor, iar în centrul pieței este amplasat „Monumentul ostașului necunoscut”. Este un loc cu o importanță specială, deoarece aici s-a aflat clădirea vechii Primării din Arad, care între timp s-a mutat. În jurul pieței se află câteva clădiri cu un exterior interesant, iar la baza acestora se află diferite magazine de haine sau supermarketuri.

4.Palatul Cultural este o bijuterie arhitecturală care, în prezent, găzduiește sediile Muzeului Județean și ale Filarmonicii de Stat. Edificiul combină o multitudine de stiluri arhitecturale, precum neoclasic, corintic (coloanele frontale), renaștere italiană, art-nouveau și gotică. Complexul Muzeal din cadrul Palatului Cultural cuprinde o colecție impresionantă dedicată științelor naturii, Revoluției Române, dar și detalii despre istoria orașului. Chiar dacă sunteți sau nu un pasionat de istorie/artă, recomand o vizită, mai ales că prețul biletului este unul modic (2 lei/adult, 1 leu/student).

5.Clădirea Palatului Administrativ (Primăria) este un edificiu important al orașului, cu o arhitectură renascentistă, construită la finalul secolului XIX. Acesta are un turn de 54 de metri și un orologiu achiziționat din Elveția, cu un mecanism care la oră fixă cântă Oda Bucuriei. Palatul este măreț și impresionant, dominând întregul bulevard. Acesta poate fi vizitat și în interior, dar numai după programul instituțiilor ce își au sediul acolo și, în mare parte, doar cu ghid și în grupuri programate.

6.Palatele Cenad, Neumann și Szantay sunt 3 clădiri care se regăsesc în centrul orașului, în jurul Palatului Primăriei. Sunt 3 clădiri pe care nu ai cum să le ratezi, deoarece sunt foarte impunătoare și au o arhitectură spectaculoasă. Palatul Cenad este construit în stil eclectic și neoclasic și este ușor de observat datorită zeului Mercur care se află pe frontispiciul edificiului. Palatele Neumann și Szantay au fost construite în stilul eclectic și în stilul secesiunii vieneze, cel din urmă fiind una dintre cele mai reprezentative clădiri ale acestui stil. Cele 3 găzduiesc, în prezent, diverse spații comerciale și de locuit.

7.Biserica Roșie este o biserică impresionantă ce se ivește printre copaci și clădiri de locuit pe principalul bulevard al orașului, Bulevardul Revoluției. Este o biserică ce deservește credincioșilor maghiari ai bisericii Evanghelice-Luterane, iar numele său vine, evident, de la faptul că pereții săi exteriori sunt din cărămidă șlefuită roșie. Biserica este construită în stil neogotic și poate fi vizitată, lucru pe care îl recomand, pentru că și interiorul este la fel de impresionant.

8.Cetatea Aradului este o fortăreață construită în „bucla” râului Mureș la finalul secolului XVIII. Cetatea are formă de stea cu 6 colțuri și a fost una dintre cele mai mari închisori militare din Imperiul Habsburgic; aici au fost închise personalități istorice precum Horea, Cloșca și Crișan sau prizonieri din armata franceză ai lui Napoleon. Din păcate, cetatea nu poate fi vizitată decât în perioada Zilelor Aradului, atunci când își deschide porțile o singură dată pe an pentru vizitatori.

Municipiul Arad deține un bogat patrimoniu cultural și istoric, fiind un adevărat muzeu în aer liber pentru cei care decid să îl viziteze. Stilurile arhitectonice specifice secolelor XIX și XX și monumentele de artă fac ca acest oraș să fie denumit „Mica Vienă”. Pe lângă cele 8 obiective turistice din Arad menționate, turiștii pot descoperi și colțurile mai ascunse ale orașului, precum: Parcul Natural „Lunca Mureșului”, Parcul Reconcilierii sau Turnul de Apă. Recomand orașul pentru că sunt de părere că în Arad există câte o activitate pentru fiecare turist: iubitorii de arhitectură pot admira clădiri construite în stil baroc, renascentist, gotic și multe altele, iubitorii de artă/istorie pot face o vizită Complexului Muzeal din municipiul Arad, iar iubitorii de bun gust și gurmanzii pot face o vizită hotelului Continental Forum Arad, unde vor găsi ospitalitate și confort, dar și preparate delicioase atent alese.

Autor: Paula Moise